Opluchting voor campereigenaren en de sector

Voor de eigenaars van campers en belanghebbenden in de sector (invoerders, dealers, herstellers, verzekeraars...) is er een happy end in zicht, na het Waalse decreet van 22 december 2021 over "een eerlijkere belasting" van Jean-Luc Crucke, toenmalig Waals minister van Begroting. Campers worden namelijk uitgesloten uit dit decreet, een financiële opluchting.

Ter herinnering, de Waalse wet van 22 december 2021 plaatste camperbezitters voor elke niet-professionele aankoop op hetzelfde niveau als personenauto's, wat leidde tot een stijging van de CO2-taks. Met de hogere belastingen in het vooruitzicht, daalde de verkoop van nieuwe campers met 70% en kreeg de sector het moeilijk. ​ 

Constructieve gesprekken 

BCCMA (Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association) staat al enkele maanden in contact met het kabinet van de nieuwe minister van Begroting en de volledige Waalse regering om een oplossing voor deze situatie te vinden. Al snel werd een gebruikerscollectief gevormd dat van zich liet horen via een petitie die werd ingediend bij het Waals Parlement. De politici en grondleggers van het decreet erkenden al snel dat het decreet "voor een eerlijker belasting" in feite niet gericht was op campers. Dankzij deze regelmatige en transparante discussies kreeg BCCMA de kans de realiteit van de sector te tonen en werd een denkproces over de aanpassing van de nieuwe belasting op gang gebracht. 

Frédéric François, secretaris-generaal van BCCMA vertelt: "Ik ben heel blij dat alle partijen in de regering, zowel de meerderheid als de oppositie, een akkoord hebben bereikt om campers uit te sluiten van het decreet van 22 december 2021. Hopelijk houdt de Vlaamse Regering ook rekening met dit signaal, in het geval ze in de toekomst soortgelijke plannen zouden hebben.” 

Een verademing voor eigenaars 

Honderden nieuwe campereigenaren, die net als iedereen te maken hebben met de energiecrisis en de inflatie in het algemeen, kunnen dankzij de aanpassing van het wetsbesluit eindelijk met een gerust hart op vakantie. ​ 

Ook een opluchting voor de sector 

In dit vakantieseizoen wordt de vrijstelling gezien als een echte opluchting voor de sector. Bovendien stelt het de branche in staat zich verder te ontwikkelen zodat de Belgen ten volle van hun campers kunnen genieten. ​ 

Luc Everaets, CEO van Hainaut Caravaning en actief lid van BCCMA, licht toe: “We waren echt heel ongerust, maar de politiek heeft goed gereageerd. De houding van het gebruikerscollectief moet ook worden geprezen... Ze waren goed georganiseerd en wisten een duidelijke boodschap te verspreiden en tegelijkertijd excessen te vermijden. Wij wachten nu op de praktische details van dit amendement, die tijdens een commissievergadering op 16 januari besproken moeten worden.” 

BCCMA kijkt dan ook uit naar 2023, met mogelijk nieuwe toekomstperspectieven. ​ 

Fien Wittebrood

Press officer, Two cents

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over BCCMA

De Belgian Caravan-Camping and Motorhome Association (BCCMA) verdedigt de belangen van constructeurs en importeurs van vrijetijdsvoertuigen in België. De vereniging is de spreekbuis van alle professionals uit de sector die handelen in caravans, motorhomes, stacaravans, campingmateriaal en accessoires.

BCCMA promoot en komt op voor het mobiliteitstoerisme op sociaal, cultureel en economisch vlak. Daardoor is de vereniging zowel een informatiebron voor alle gebruikers van vrijetijdsvoertuigen als een permanente gesprekspartner voor professionals en officiële instanties.

De vereniging organiseert Mobicar, de enige caravan- en motorhomebeurs in België, die jaarlijks eind oktober plaatsvindt in Brussels Expo. Dit evenement huist zo’n 70 exposanten in vier paleizen van de Heysel, die er de nieuwste voertuigen tentoonstellen.

Contact

Auguste Reyerslaan 207 bus 4 - 1030 Brussel

[email protected]

www.mobicar.be